Afyon Türkeli Gazetesi̇ İle Gerçekleştirmiş Olduğumuz Röportaj
25 Kasım 2022 , CumaAfyon Türkeli Gazetesi̇ İle Gerçekleştirmiş Olduğumuz Röportaj
Türkeli Gazetesi’ne değerlendirmede bulunan AFDORA Sahibi Emre Burak Tağ, KOSGEB’in destekleri hakkında bilgiler verdi. Gazetemiz haber merkezinin sorularını yanıtlayan Tağ, KOSGEB tarafından yeni kurulan ve mevcut işletmelerin büyük destek aldığını belirterek, hibe desteklerinin KOSGEB tarafından güncellenerek devam ettiğini vurguladı. Afyonkarahisar’da KOSGEB destekleri ile birçok işletmenin açıldığını kaydeden Tağ, yeni yeni işletmeleri açılmaya devam ettiğinin altını çizdi.
AFDORA Danışmanlık hakkında bilgi verebilir misiniz?
2014 yılında resmi olarak kuruluşunu gerçekleştirmiş olduğumuz işletmemizde; bireylerin, KOBİ’lerin ve farklı ölçeklerdeki işletmelerin devletimiz tarafından sağlanan geri ödemesiz yani hibe olan teşvik ve destekler ile düşük faizli kredilere ulaşabilmesi yönünde proje yazılımları gerçekleştirmekte ve işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Ayrıca kurumsallaşma, teşvik ve destekler alanında kurum ve kuruluşlara yol göstericilik yapmaktayız. Kazan – kazan ilkesini kendimize düstur edinen bir işletmeyiz.
Hangi alanlarda danışmanlık hizmeti verdiğinizi öğrenebilir miyiz?
KOSGEB, TKDK (IPARD), Zafer Kalkınma Ajansı, Tarım ve Orman Bakanlığı KKYDP, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Uygulamaları, İŞKUR, Türk Patent ve Maka Kurumu başvuruları ve Özel Ağaçlandırma gibi ana alanlarda hizmet vermekteyiz. Bu kapsamda; işletme kurumsal kimliğinin oluşturulması; yönetim sisteminin yeniden yapılandırılması; kalite kontrol sistemi oluşturulması, satın alma ve tedarik yönetiminin kurulması; marka yönetiminin sağlanması, uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak için ihracata yönelik devlet desteklerinden yararlanılması; yatırımlarda yatırım teşvik sisteminden faydalanılması; stratejik eylem planlarının oluşturulması vb. konularda ihtiyacınıza yönelik çözüm ortağınız olarak yanınızda yer almaktayız.
Afdora Yatırım Danışmanlık olarak kuruluşumuzdan bu yana;
3.157 kişiye varan bir kitleye KOSGEB Destekli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi; 571’ e varan farklı sektörlerden kişi, kurum ve kuruluşlara hibe ve teşvikler noktasında danışmanlık hizmeti vererek, proje yazılımı gerçekleştirerek (Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleri olan TKDK-IPARD, KKYDP; KOBİ Gelişim Destek Programları; Kooperatif Projeleri; Zafer Kalkınma Ajansı destekleri; Markalaşma – Marka Tescili; Coğrafi İşaret Tescilli Ürün Danışmanlığı; Yatırım Teşvik Belgelendirmesi; İŞKUR Destekleri; KOSGEB; Sistem – Ürün Standart Belgelendirmeleri; Kurumsal – Bireysel Gelişim Eğitimleri) farklı alanlarda Devletimiz tarafından sunulan desteklerden Afyonkarahisar ilimiz ekonomisine toplamda 51.267.489 TL’ye varan bir oranda hibe – geri ödemesiz destek girmesine vesile olduk. 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dâhil olan Afyonkarahisar’ımızın bugüne kadar yöresel lezzetlerinin ve yöresel değerlerinin Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillenmesi sürecini gerçekleştirdik. Yine memleketimizin “Afyonkarahisar Gastronomi Sokağı” adlı projesini hazırlayarak bu alanda Belediyemizin teşvik almasına katkı sağladık. Akabinde 2022 – 2024 yıllarını içeren "Afyonkarahisar Gastronomi Stratejisi ve Eylem Planı 2022 - 2024" başlıklı çalışmayı ve Dinar ilçemizin Su Çıkan Oteli’nin revize edilerek tekrardan otele dönüştürülmesine yönelik “Dinar'ın Huzur Kösesi Suçıkan, Konaklatıyor!” başlıklı projeleri gerçekleştirdik.
“Devlet teşvikleri, hibe ve desteklerine ulaşmanıza vesile oluyoruz”
KOBİ’lerin ve işletmelerin devletimiz tarafından sağlanan geri ödemesiz yani hibe olan teşvik ve desteklere, geri ödemeli desteklere ulaşabilmesi yönünde köprü görevi gören ve bilgi deneyim ve tecrübeleri sayesinde yol gösterici konumda bulunan her aşamada girişimcisini yatırımcısını yalnız bırakmayan Danışman unvanı taşıyan işletmelerin küresel bağlamda ve ülkemiz bağlamında önemi her geçen gün hızla artmaktadır. Doğru bilginin adresi olarak “İşletmenizin Geleceği için En Doğru Hamle” parolasıyla sektöre giren ve kurulduğu günden bu güne farklı alanlar da projelere imza atmaya devam etmekteyiz.
Hangi alanlarda girişimcilere destek sunulduğu bilgisini sizden alabilir miyiz?
Yeni iş yeri açmak isteyen ve işinin sahibi olmak isteyen girişimcilere yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin KOSGEB tarafından destekler sağlanmaktadır. Bu destekler kapsamında Geleneksel Girişimcilere 65.000,00TL’ye kadar; İleri Girişimcilere ise 365.000,00TL’ye kadar geri ödemesiz yani hibe destekler verilmektedir. Tabi ki de bu desteklere erişebilmek adına mevzuat kapsamında sağlanması gereken koşullar bulunmaktadır. Gerekli koşulları sağlayarak ve KOSGEB tarafından talep edilen başvuru dosyasını eksiksiz hazırlayıp kuruma sunan ve kurumdan onay olan girişimciler desteklerden faydalanma hakkı elde etmektedirler. Bu süreçte başarılı olabilmek için en önemli noktanın en iyi bildiğimiz ve pazarda ihtiyaç olduğuna inandığımız işi yapmak olduğunu da girişimci adaylarına hatırlatmakta fayda var.
Var olan yani hazırda kurulu olan işletmelere hangi destekler sunulmaktadır?
Bu hususta yine KOSGEB destekleri ilk olarak karşımıza çıkmaktadır. Dönemsel çağrı esaslı KOBİGEL destekleri ile başvuru koşullarını taşıyan KOBİ’lere işletmelerini geliştirme yönünde makine-teçhizat alımına yönelik destekler sunulmaktadır. Ayrıca istihdamı artırmak, yurt dışı iş gezilerine katılabilmek, yurt içi fuarlar da tanıtıcı stantlar açabilmek, kalite belgelendirmeleri vb. süreçlerde de yine geri ödemesiz destekler sağlanmaktadır. Diğer yandan “İşletme Geliştirme Destek Programı” kapsamında personel, Makine, teçhizat ve kalıp, hammadde ve malzeme, yazılım, hizmet alımı hususlarında da büyük ölçekli destekler hibe ve geri ödemeli olmak üzere KOSGEB tarafından sağlanmaktadır.
Kamuoyunda oldukça yaygın olarak bilinen fakat hakkında oldukça fazla bilgi kirliliğinin de yer aldığı KOSGEB Girişimcilik Desteği ile ilgili kısa soru-cevap bölümüne geçelim mi?
Girişimcilik Eğitimi Katılım belgesi almak için ne yapılmalı?
Artık online-uzaktan eğitim ile girişimcilik eğitimi katılım belgesi alınabilmektedir. Bunun için öncelikle E-Devlet şifresine sahip olunmalı, gerekli güncelleme işlemleri yapılmalı ve akabinde KOSGEB’in internet sitesinde yer alan ilgili bölümden ücretsiz bir şekilde eğitiminizi alabilirsiniz.
Uzaktan eğitim olduğuna göre girişimcilik eğitimi katılım belgesi kaç günde alınabilir?
Bu süreç tamamen sizin bu işe ne kadar ilgili olduğunuzla alakalıdır. Eğitim sistemi sürekli açık olduğu için bir günde de süreci tamamlayıp belgesini alan girişimciler ile karşılaştık.
Girişimcilik eğitimi alınmadan önce vergi kaydı açılan bir işletme girişimcilik destek programına başvuru yapabilir mi?
Maalesef, hayır. Bu destek programına özgü bir nitelik bulunmaktadır. Bu destek kapsamında başvuru gerçekleştirmek isteyenler önce eğitimini almalı akabinde destek ile ilgili koşulları sağlıyorlarsa başvuru yapmalıdırlar.
Hangi girişimcilik eğitimine katılmak gerekiyor?
Hizmet sektöründe yer alacak iseniz Geleneksel Girişimci Eğitim Programına; imalata yönelik bir alanda faaliyet gösterecek iseniz öncelikle Geleneksel Girişimci Eğitim Programını sonrasında İleri Girişimci Eğitim Programına başvuru yaparak eğitim sürecini tamamlamalısınız.
Eğitime katılım sağlayabilmek adına yaş sınırı ve mezuniyet şartı var mıdır?
Yaş sınırı ve mezuniyet şartı aranmamaktadır.
Kamuda ya da özle sektörde çalışanların bu eğitime katılabilmesinde bir engel var mıdır?
Hayır. Talep eden bireyler eğitime katılım sağlayabilir.
Kurulacak işletmenin, eğitim alınan şehirde olması gerekli midir?
Hayır. Ülkemizin herhangi bir ilinde almış olduğunuz eğitim belgesi kapsamında size sunulan desteklerde farklılık oluşmadan destek müracaatında bulunabilirsiniz.
İşletmeyi tek başına kurmak zorunluluğu var mıdır? Bir ya da birkaç ortakla da işletme kurulabilir mi?
Evet. Tek başına kurabileceğiniz gibi gerekli yasal koşulları sağlamak koşuluyla birden fazla ortakla iş yeri kurup destek müracaatında bulunabilirsiniz.
Kurulu bir işletmeyi devir alsak ta yine desteklerden faydalanma imkânımız olacak mıdır?
Cevap: Hayır. Bu şekilde bir faaliyet başvurunun reddine neden olmaktadır.
KOSGEB desteklerinden faydalanmış olduğumuz ve işletmemizde yer alan makine ve teçhizatı başkasına satabilir miyim?
Cevap: Hayır. Destek program süreci tamamlanmadan yani KOSGEB ile ilişiğimiz destek kapsamında sonlanmadan bu tür bir faaliyete bulunamayız.
Şu an itibariyle güncel olarak sunulan desteler hususunda bilgi verebilir misiniz?
Hali hazırda esnafımız ve girişimcilerimiz için sunulan düşük faizli ve faizsiz geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni yıl boyunca süreklilik arz eden KOSGEB tarafından sunulan yeni iş yeri açan girişimci bireylere sunulan desteklerdir.
Diğer yandan yeni düzenlemeyle, yine girişimcilerimize, bulunduğu iş yerini satın almak isteyen esnafımıza, işi ile ilgili olmak üzere ticari araç alımı yapmak isteyen esnafımıza ve işletme sermayesi olarak değerlendirmek adına ihtiyaç duyulan finansman kaynağına erişebilme noktasında sunulan destekler mevcuttur.
Diğer yandan yenilerde çağrıya çıkan Zafer Kalkınma Ajansımızda yine finansmana erişim ve turizm alanlarında desteklerini açıklayarak başvuru kabul sürecine başlamıştır. Bunlara ek olarak Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından sağlanan devam eden destek programları mevcuttur. Örnek olarak; KGF Destek Kredisi, Tarımsal Üretime Enerji Finansman Destek Paketi, İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi, Çay Alımı Destek Paketi, Yatırım Destek Paketi, İhracat Destek Paketi ve İşletme Harcamaları Destek Paketi desteklerini sayabiliriz.
Bununla birlikte yine savunma sanayisine yönelik Ar-Ge destekleri kapsamında da KOSGEB tarafından başvurular kabul edilerek desteklenmeye devam etmektedir. >>TÜRKELİ
Kaynak:
https://www.afyonturkeligazetesi.com/kosgeb-destekleri-ile-afyon-a-bircok-isletme-kazandirildi/35578/